Go to Top

Tips om niet overdressed op je sollicitatiegesprek te komen

Yes! Je bent uitgenodigd om op gesprek te komen. MAAR! Wat is de dresscode? ‘Underdressed’ zijn is niet prettig, maar je voelt je ook niet comfortabel als je in pak verschijnt en vervolgens ontdekt dat iedereen er casual bijloopt.

Het gebeurt dat bedrijven met een conservatief of formeel imago, binnen het bedrijf een casual dresscode hebben. Dus ga er niet zomaar vanuit dat je wel goed zit als je een pak draagt.

We weten wel hoe we ons moeten kleden om niet ‘underdressed’ te zijn, maar inschatten wat je moet dragen om niet ‘overdressed’ te zijn, is toch wat lastiger.

Het is belangrijk dat je er zo uitziet, dat je goed binnen het bedrijf past. Drie tips:

1. Bedenk of er iemand is die je kunt vragen wat de dresscode is
Als je contact hebt met een recruiter of iemand kent die er werkt, vraag het dan gewoon. Dit is de meest ideale oplossing, gemakkelijker kan het niet. Heb je rechtstreeks contact met het bedrijf, bijvoorbeeld met iemand die bij het gesprek aanwezig zal zijn, zoals een HR medewerker of degene die jou eventueel leiding gaat geven, dan kun je beter wat research doen.

2. Kijk of je aanwijzingen kunt vinden op de website
Bij veel bedrijven kun je op de website wel foto’s vinden die sfeerimpressies geven. Sommige bedrijven vermelden ook namen en foto’s van werknemers. Kijk naar wat de personen op de foto’s dragen om een goede indruk te krijgen van hoe men gekleed gaat. Kleed je iets netter dan de mensen op de foto’s, want je wilt niet ‘alledaags’ gekleed gaan. Je wil natuurlijk wel laten zien dat je moeite hebt gedaan, over je kleding hebt nagedacht en een goede indruk wilt maken.

3. Zoek op internet naar profielfoto’s van de personen waarmee je het gesprek hebt
Als je de namen weet van de mensen die bij jouw sollicitatiegesprek aanwezig zullen zijn, zoek hen dan op via Google. Bekijk de profielfoto’s die zij voor hun professionele netwerk gebruiken, zodat je weet wat zij zien als professionele kleding.

Heb je besloten wat je naar het sollicitatiegesprek gaat dragen? Zorg er dan voor dat de kleding goed past, schoon is en eventueel gestreken. De allereerste indruk maak je uiteindelijk met je verschijning.

 

– See more at: http://www.bd-pd.nl/action/news/item/448/tips-om-niet-overdressed-op-je-sollicitatiegesprek-te-komen.html#sthash.H6Da2fw6.dpuf